Şifalı bitkiler yahut yararlı otlar, tabiatın bize sunduğu kıymetli hazinelerdir. Bu bitkiler, çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olabilecek özel özelliklere sahiptir. Yüzyıllardır alternatif tıpta sıkça kullanılmışlardır.
Örneğin, nane mide sorunlarını hafifletebilirken, lavanta gerilimle başa çıkmada yardımcı olabilir. Şifalı otların kullanımı, geçmişten günümüze alternatif tıp uygulamalarının bir modülü olarak varlığını sürdürmektedir.
Şifalı Bitkilerin Çeşitleri Aşağıda, özelliklerine nazaran şifalı bitkileri kategorilendirebiliriz:
Ateş düşürücü şifalı bitkiler:
- Pelin
- Kara pelin
Sakinleştirici şifalı bitkiler:
- Papatya
- Melisa
Mide rahatsızlıkları için şifalı bitkiler:
- Tarhun otu
- Apsent pelin
Metabolizma düzenleyici şifalı bitkiler:
- Karakafes otu
- Nergiz
Karaciğer rahatsızlıkları için şifalı bitkiler:
- Apsent pelin
- Karakafes otu
Akciğer ve bronş hastalıkları için şifalı bitkiler:
- Köpek otu
- Çay ağacı
Kadın sıhhati için şifalı bitkiler:
- Nergiz
- Sarı kantoron
Bağırsak hareketlerini uyarıcı şifalı bitkiler:
- Acı pelin
- Bulbinella – Hasır otu
Anti-enflamatuar şifalı bitkiler:
- Kara pelin (Artemisia abrotanum)
- Sarı kantoron (Hypericum perfoliatum)
Astım için şifalı bitkiler:
- Köpek otu
- Çay ağacı
Romatizma için şifalı bitkiler:
- Karakafes otu
- Melisa
Diğer özellikleri ve en tanınan şifalı bitkiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Pelin
Bu güzel kokulu antibakteriyel bitki, ateşi düşürmede ve kanamaları durdurmakta tesirlidir.
Kara pelin
Bu aromatik acı bitki, sindirimi ve ciğer işlevini artırarak kasılmaları maniler, parazitleri yok eder. Tıpkı vakitte güçlü bir böcek kovucudur ve gül bahçenizi korumak için tesirli bir tahlildir.
Acı pelin
Doğal bir artemis çeşidi olan acı pelin, öksürük, soğuk algınlığı, ateş, iştah kaybı, kolik, baş ağrıları ve kulak ağrısı üzere çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek ve bağırsak parazitleriyle sıtma parazitlerini yok etmek için kullanılır. Tıkanmış burunları açmak için taze yapraklar burun deliklerine konulabilir. Ayrıyeten yapraklar ayak terlemesini önlemek için çoraplara yerleştirilebilir.
Apsent pelin
Safra kesesi sıkıntılarında içsel olarak kullanılır, sindirimi düzgünleştirir, iştahı artırır ve parazitlerin beden dışına atılmasına yardımcı olur. Tıpkı vakitte ısırık ve morluklar için harici olarak da uygulanabilir. Lakin gebe yahut emziren bayanlara önerilmez.
Tarhun otu
Yaprakları yemeklere lezzet katmak için kullanılır, bilhassa yumurtalı yemekler, soslar, salatalar ve hardal üzere tarifler için ülküdür. Sindirimi hızlandırır, çocuklardaki bağırsak parazitlerini azaltır. Romatizma ve diş ağrılarında harici olarak da kullanılabilir. Lakin gebe ve emziren bayanlara verilmemelidir.
Papatya
Dahili olarak, sinirsel kaynaklı sindirim sistemi bozuklukları, uykusuzluk, seyahat sırasında yaşanan çeşitli rahatsızlıklar, bebeklerde diş çıkarma periyodu, kolik ve gaz meselelerinde kullanılır. Harici olarak yaralar, güneş yanıkları, hemoroid, göğüs iltihapları ve bacak ülserleri tedavisinde yararlı olabilir. Ayrıyeten kozmetik eserlerde yumuşatıcı ve antialerjik casus olarak kullanılabilir, saç kremi ve nemlendirici olarak tesirlidir, saç rengini de açabilir.
Krizantem
Bu bitkinin yaprakları doğal bir ateş düşürücü vazifesi görür. Migren ve eklem ağrılarına karşı yardımcı olabilir.
Karakafes otu
Son derece güçlü bir kalsiyum ve B12 kaynağı olan karakafes otu, birebir vakitte allantoin ismi verilen salyangoz kabuğunu içerir, bu da cildin yenilenmesine yardımcı olabilir. Morluklar, yaralar, kas ve doku hasarları için harici olarak kullanıldığında kemikleri ve bağ dokularını neredeyse yenileyebilir. Şişme ve morarmaları önlemeye yardımcı olabilir.
Köpek otu
Köpek otu, güçlü bir balgam söktürücü tesiri taşır. Bronşit, astım, balgam, göğüs öksürükleri, soğuk algınlığı, boğmaca öksürükleri, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tifo ateşi ve sıcak basmalarına güzel gelebilir.
Nergiz
Çiçekleri kremlere eklenerek pişik, egzama, konjonktivit, pamukçuk enfeksiyonları, herpes ve diş eti iltihapları üzere çeşitli cilt meselelerinde kullanılabilir. Dahili olarak, gastrit, ülser, kolik, divertikülit iltihapları, hepatit, bezeler ve adet sorunlarına yardımcı olabilir. Yemeklere renk katmak için çiçekler pirinçle karıştırılarak tüketilebilir. Lakin hamilelik periyodunda kullanılmaması önerilir.
Melisa
Stresle başa çıkmada tesirli olan bu bitkinin sakinleştirici tesirleri vardır. Tasa ve huzursuzluk üzere rahatsızlıklar için kullanılabilir. Yaprakları salatalara limon gibisi bir lezzet katar.
Çay ağacı
Antiseptik özelliklere sahip olan çay ağacı, öksürük söktürücüdür ve enfeksiyonlarla savaşmada yardımcı olabilir. Yaprakları kaynar suya atılır, soğuduktan sonra vajinal enfeksiyonlardan ayak kokularına, mantardan siğil ve nasırlara kadar çeşitli rahatsızlıklarda harici olarak kullanılabilir. Mantar enfeksiyonlarına sahip bitkilere soğumuş solüsyon püskürtmek de yararlı olabilir.
Bulbinella – Hasır otu
Yapraklarından elde edilen sıvı, sinek ısırıkları, böcek sokmaları, yara ve yanıklarda kullanılabilir. Ayrıyeten güneş yanığına karşı esirgeyici olarak da tesirlidir.
Sarı kantoron
Endişe ve hudut tansiyonuyla başa çıkmada yardımcı olabilir, menopoza bağlı rahatsızlıkları hafifletebilir. Premenstrüel sendrom, zona, siyatik ve fibrozis üzere sıkıntıların tedavisine içsel olarak yardımcı olabilir. Harici olarak yanıklar, cilt kabarcıkları, morluklar ve misal yaralanmaların tedavisinde kullanılabilir. Lakin allopatik antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Itır
Çay olarak içildiğinde, premenstrüel ve menopoz kaynaklı sorunlara güzel gelir. Tıpkı vakitte bulantı, tonsillit ve dolanım bozukluklarına karşı kullanılabilir. Harici olarak akne, hemoroid, egzama, morarmalar ve mantar enfeksiyonlarının tedavisinde tesirlidir. Kaynar suya itir yaprakları ekleyerek elde edilen beğenilen kokulu su, kremler, limonatalar ve şuruplara lezzet katabilir yahut yaprakları kek kalıbının altına yerleştirerek hamura hoş bir tat katabilir. Elmalı pastanıza ekleyeceğiniz birkaç yaprak da hafif bir gül kokusu ekleyebilir.