Magnezyum, bedende güç üretimi, kasların düzgün çalışması, kemiklerin sıhhati, hudut sinyallerinin iletimi, kalp sıhhati, bağışıklık sistemini destekleme, metabolizma denetimi ve kan şekerinin dengelemesinde kritik bir rol oynayan bir mineraldir.
Magnezyum eksikliği, sıhhat sıkıntılarına neden olabilen bir dizi sıkıntıya yol açabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için kâfi magnezyum alımına ihtimam göstermek son derece değerlidir.
Magnezyum açısından varlıklı besinler ortasında ise demirhindi öne çıkıyor. Demirhindi, tropikal bir meyve olarak kabul edilen, farklı biçimlerde basitçe tüketilebilen bir lezzet sunuyor.
Demirhindi’nin zımnî faydaları
Magnezyum Dolu
Demirhindi, magnezyum açısından epeyce güçlü bir kaynaktır. Yalnızca 30 gram yahut yaklaşık 1/4 fincan demirhindi, günlük magnezyum gereksiniminizin %5’ini karşılayabilir. Magnezyumun sıhhat üzerinde birçok yararlı tesiri bulunmaktadır ve bedende 600’den fazla işlevde vazife alır. Ayrıyeten, kan basıncını düşürebilir ve anti-enflamatuar ile antidiyabetik tesirlere sahip olabilir.
Doğal Antibakteriyel
Demirhindi özü, doğal olarak antibakteriyel tesirlere sahip bileşikler içerir. Yapılan çalışmalar, bu bitkinin mantar, virüs ve bakterilere karşı tesirli olabileceğini göstermektedir. Ayrıyeten, klâsik tıpta sıtma üzere hastalıkların tedavisinde kullanıldığını biliyoruz. Lupeol isimli bir bileşik, demirhindinin antibakteriyel özelliklerine katkıda bulunabilir.
Kiloyu Denetim Altında Tutma
Demirhindi, lif bakımından varlıklı ve yağ içermez. Kimi araştırmalar, demirhindi tüketiminin, içerdiği flavonoidler ve polifenoller nedeniyle kilo denetimine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıyeten, hidroksisitrik asit isimli bir bileşik sayesinde karbonhidratların yağa dönüşümünü engelleyerek iştahı bastırabilir.
Ülserleri Önleme
Peptik ülserler epeyce rahatsız edici olabilir. Bu ülserler ekseriyetle mide ve ince bağırsak iç zarında ortaya çıkar. Demirhindi, içerdiği polifenolik bileşikler sayesinde bu ülserlerin önlenmesine yardımcı olabilir.
Diyabetle Mücadele
Demirhindi tohumu özleri, doğal olarak anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve araştırmalar, bu özlerin kan şekerini düzenleyebileceğini ve pankreas hasarını geri döndürebileceğini göstermektedir. Kan şekerini düşüren alfa-amilaz enzimi, demirhindi içinde bulunur.
Sindirime Destek
Demirhindi, içeriğindeki tartarik asit, malik asit ve potasyum sayesinde antik çağlardan beri bir müshil olarak kullanılmaktadır. Ayrıyeten karın kaslarını rahatlatma özelliğine sahip olduğu için ishal tedavisinde de kullanılır. Meyvesi kabızlığı gidermek için, yaprakları ishal tedavisinde, kökü ve kabuğu ise karın ağrısını hafifletmek için tüketilebilir.
Kalp Sıhhatini Korumak
Demirhindi, kalp sıhhati için eksiksiz bir meyvedir. İçerdiği flavonoidler, LDL yahut “kötü” kolesterolü düşürürken, HDL yahut “iyi” kolesterol düzeylerini yükseltir. Böylelikle kanınızdaki trigliserit birikimini mahzurlar. Ayrıyeten, yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncınızı denetim altında tutabilir.
Karaciğerinizi Korur
Yapılan araştırmalar, demirhindinin karaciğer sıhhatine güzel geldiğini göstermektedir. Kalori bakımından varlıklı bir diyet, karaciğerin yağlanmasına neden olabilir, fakat demirhindi özlerinin günlük tüketimi bu durumu bilakis çevirebilir.
Demirhindi nasıl tüketilir
Bu lezzetli meyveyi çeşitli hallerde tadını çıkarabilirsiniz. Örneğin, meyveyi çiğ kabuklarından tüketebilirsiniz.
Ayrıca, demirhindi ezmesini yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bu macun çoklukla şeker üretiminde kullanılır. Demirhindi tıpkı vakitte çeşitli yemeklerin lezzetini artırmak için de kullanılabilir.
Bunun dışında, dondurulmuş, şeker eksiz posayı yahut tatlandırılmış demirhindi şurubunu yemek pişirirken kullanabilirsiniz. Bu süper meyveyi, tuzlu yemeklerinize limon yerine ekşilik katmak için de deneyebilirsiniz.